25.3.11

♦Stars.

Tā kā man gulta ir zem jumta loga, pagājušonakt manīju ideāli zvaigžņotu debess. ;] un sāku aizdomāties par tām mazliet vairāk, nekā parasti.  mm, tā patīk pētīt zvaigznājus. Eh, cik interesanti būtu ja katrai iedotu vārdu, ja katra spožām mirdzētu. /mm mm/ kā gan viņas ir radušās? Kāpēc tās nevar nofotografēt?
Tik burvīgi.  – ēm, visiem ir tā – ka – kad skatās tie6i uz vienu zvaigzni liekas ka viņa trakoti kustās?!  P.S. tajā naktī ārā bija ļoti tumšs, visi kaimiņi jau  gulēja, un, jā  uz ielas kaut kas maziņš, gaišs, miglains mirgoja. ;D Pat uz mājas vējrādītājs tik ātri griezās, ka bail sametās. ;DDDD Hmmm. Ņjm, vispār man jau sen vajadzēja  gulēt , bet kaut kā pēc „Amerikāņu pīrāga” nenāca miegs.  Ojj, pat guļot gultā tikai pa domām jaucās – mm,viņš,viņš,viņš,zālītē,viņš,viņš,narkōtikas,viņš,viņš,viņš,sex /pīrāgs vainīgs. ;D/,viņš,viņš,smēķēt,viņš,viņš,zvaigznītes.
No Zemes ar neapbruņotu aci saskatāmi aptuveni 6 000 zvaigžņu, bet pie debess ir aptuveni 2 miljardi zvaigžņu. Zvaigznes sastāv no 70% ūdeņraža un 28% hēlija, kā arī no smagākiem elementiem.        Zvaigžņu mūžs var ilgt miljoniem un pat miljardiem gadu. Zvaigznes veidojas no starpzvaigžņu gāzes vai putekļu mākoņiem, kas ar laiku saspiežas. Tiem saspiežoties, sāk izdalīties siltums, kas paaugstina mākoņu temperatūru līdz sākas kodolreakcijas. Kad zvaigznē ūdeņraža krājumi ir izsīkuši, tā atdziest un izplešas ārējais apvalks un kļūst par sarkano milzi. Tālākā zvaigznes attīstība un evolūcija ir atkarīga no zvaigznes masas.
Dažreiz debesīs var ieraudzīt meteorītu jeb krītošu zvaigzni. Visa debess ir sadalīta 88 zvaigznājos, 53 no tiem redzami Latvijā. Polārzvaigzni viegli atrast, ja vispirms pie debesīm atrod Lielā Lāča zvaigznāju. Sekojot divu malējo kausa zvaigžņu virzienam, pirmā spožā zvaigzne būs Polārzvaigzne.  


   ATTĒLĀ - vaļēja zvaigžņu kopa, līdzīga taurenim ar atplestiem spārniem. Tajā ir aptuveni 80 karstas zilas zvaigznes un tikai viena, spožākā kopas zvaigzne ir oranžais milzis. ---->>
Pavasarī redzamie zvaigznāji: Lauva,Jaunava,Berenikes mati,Hidra,Vērša dzinējs,Ziemeļu vainags,Medību suņi,Svari,Sekstants,Kauss,Krauklis.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru

Animated Social Gadget - Blogger And Wordpress Tips